A la benvinguda, el Consell Comarcal Comarcal, ha agraït a les entitats col·laborades la seva implicació en l’organització i ha exposat que les trobades tenen l’objectiu de compartir coneixement i propostes per millorar la gestió, els serveis i les actuacions a realitzar a l’àmbit dels polígons de la comarca. I, alhora, aprofitar per tractar temes nous que serveixin fer incentivar la cooperació entre els diferents agents.
S’ha començat amb la ponència realitzada per Xavier Amores, director del Catalan Water Partnership (CWP) – Clúster de l’Aigua, que ha ofert una visió general dels reptes que les empreses industrials han de fer front en el context d’emergència hídrica actual i les oportunitats i projectes d’eficiència, optimització i circularitat d’aigua en què el clúster ha participat activament.
Seguidament, els representants de les operadores d’aigua han compartit espai en una taula d’experiències on han ofert una descripció general del funcionament i característiques del subministrament d’aigua als polígons de la comarca i projectes innovadors en la gestió sostenible dels recursos hídrics.
Per la seva banda, Xavier Cabanillas, director general de Companyia d’Aigües de Sabadell (CASSA), ha presentat el cas de la distribució d’aigua regenerada al polígon comercial Sant Pau de Riu Sec, un projecte que permetrà la disponibilitat i consum d’aigua reutilitzada per part d’empreses d’aquest polígon i dels municipis com Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès.
En el seu torn, Albert Villanueva, cap d’Explotació de Serveis i Aigües de Barberà Empresa Municipal (SABEMSA), ha destacat el repunt del consum d’aigua industrial a Barberà del Vallès, a xifres per sobre d’abans de la pandèmia. Un fet que s’ha desenvolupat en paral·lel a l’augment de l’activitat econòmica dels últims dos anys.
Ramón Vázquez, Gerent de TAIGUA (Aigüa Municipal de Terrassa), ha avisat de l’existència d’esdeveniments meteorològics extrems i imprevisibles i de la necessitat de planificar sistemes d’abastiment d’aigua de manera eficient i a llarg termini, sobretot tenint en compte la creació de nous polígons i els futurs usos i necessitats d’aigua de les empreses que s’hi instal·lin.
Per la seva banda, Desirée Marín, responsable d’iniciatives estratègiques del Centre Tecnològic de l’Aigua (CETAQUA), ha parlat de la importància de que cada empresa conegui la seva “petjada hídrica” – és a dir, el consum d’aigua i l’impacte que aquest consum té sobre el cicle integral de l’aigua – i el conjunt de solucions tecnològiques existents per a reduir aquesta petjada.
El cap de l’àmbit tècnic i d’operacions de Mina Pública Aigües de Terrassa, Àlex Fernández, ha destacat el problema de sobreexplotació d’aqüífers a la comarca i el cost energètic que suposa l’emmagatzematge i l’extracció d’aigua dels aqüífers afectats.
I Xavier Ludevid, gerent de Serveis Municipals Sant Quirze SLU, ha presentat la recent creada empresa municipal i ha destacat la necessitat de millorar la infraestructura existent, amb mesures com la instal·lació de noves vàlvules de tall a les canonades dels polígons, reduint així l’impacte del tall de subministrament derivat de les fuites.
Finalment, s’ha obert un debat amb els representants del teixit industrial en el qual ha destacat la voluntat de disposar de més informació i coneixement sobre com les empreses poden gestionar i millorar la seva eficiència en el consum d’aigua. Malgrat, el seu ús no sigui intensiu en totes les activitats industrials, s’ha valorat que l’escenari general preveu un augment del preu i, per tant, de minimitzar l’impacte que això pugui suposar.
Aquesta trobada s’ha realitzat en el marc de la Comunitat Vallès PAE, la xarxa de cooperació públic i privada dels polígons industrials constituïda el desembre de 2022. A dia d’avui es compte amb l’adhesió de prop de 50 entitats, entre associacions de polígons, entitats empresarials i ens locals.