Buscador per paraules clau
26 juny 2023

El Programa de cultura emprenedora a l’escola tanca el curs 2022-23 amb la venda de productes de les cooperatives creades a Polinyà, Vacarisses i Viladecavalls

Un total de 135 nens i nenes de tres escoles han participat aquest curs en el Programa CuEmE que impulsa la Diputació de Barcelona, amb el suport dels Ajuntaments de Polinyà, Vacarisses i Viladecavalls i l’acompanyament del Consell Comarcal. El projecte, en el que s’han creat sis cooperatives, ha finalitzat amb la tradicional venda de productes en espais dels municipis i amb l’acte final de lliurament de diplomes.

Per 6è any consecutiu, han passat per l’experiència de crear i treballar en una cooperativa l’alumnat de 5è de l’Escola Font de l’Orpina de Vacarisses, 25 nens i nenes, i de l’Escola Rosella de Viladecavalls, amb 50 participants. I han tingut la primera experiència a l’Escola de la Vila de Polinyà, amb 60 infants. El Consell Comarcal participa al CuEme des del curs 2017-18. Des de llavors i comptant amb el curs actual, s’han registrat 617 participants de 5è de primària que han treballant en la creació de 29 cooperatives

Els protagonistes d’aquest programa és l’alumnat que al llarg de tot el curs participen d’una experiència que els convida a incorporar nous coneixements sobre el món de les empreses, especialment de les cooperatives, sobre els elements necessaris per al seu funcionament i sobre una manera de fer particular del món cooperatiu que comporta una gran coresponsabilitat. La venda de productes és l’activitat final del projecte, que permet als nens i nenes fer visible el treball de tot un curs i oferir a la ciutadania un seguit de productes que, en aquest curs, s’han esforçat especialment per fer amb materials naturals o reciclats per reduir l’impacte ambient tal. Per arribar fins aquí, han passat per totes les fases: la decisió de crear una cooperativa i conèixer les seves característiques, fer els estatuts, triar un nom, fer propostes de productes i seleccionar els que produiran, marcar preus a partir d’un estudi de mercat, fer la producció amb control de qualitat i organitzar tots els preparatius per a la venda.

Per a l’escola de la Vila de Polinyà ha estat la primera experiència: han treballat en la creació de 3 cooperatives “UN COOP DE SORT”, “ROBOTSCOOP” i “VILACOOP” i van fer la venda dels productes en l’espai del mercat setmanal. L’alumnat de l’escola Font de l’Orpina de Vacarisses, que van crear la cooperativa “LES VAQUES XULES”, van posar la paradeta per a la venda dels seus productes durant la Festa Major petita. I a l’escola Rosella de Viladecavalls han tingut aquest curs dues cooperatives: “ROCOFOCS” i “ASOOPPY” que van vendre els seus productes el dia 24 de maig en una tarda festiva, amb l’acompanyament de joves de l’Escola de Música i de la Radio Vila, i amb la venda d’orxata i cacaolat facilitat per l’Ajuntament que va completar els ingressos de les cooperatives.

La iniciativa ha finalitzat amb l’entrega de diplomes per part de representants polítics de cada Ajuntament, que han felicitat als nens i les nenes pel treball fet, als professorat per l’esforç d’acompanyar-los en projectes innovadors i a l’escola per integrar iniciatives que, amb la col·laboració amb l’Ajuntament i altres administracions, obren nous espais educatius. Els nens i nenes de totes les escoles han parlat de l’experiència ressaltant el treball en equip, l’acceptació de les opinions de tothom i prendre decisions consensuades com alguns dels grans aprenentatges que han fet amb el projecte.

Seguint les directrius del programa, una part dels beneficis obtinguts per aquestes cooperatives ha anat a entitats sense ànim de lucre que han triat, com és el cas de Save the Children, centrada en el treball pels infants, o la Fundació “Pequeño Deseo”, dedicada a satisfer els desitjos de nens i nenes amb malalties greus.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail