Buscador per paraules clau
21 juny 2023

Les denúncies per violència de gènere a la comarca es mantenen en xifres elevades el primer trimestre de 2023, segons l’informe de l’Observatori comarcal

El primer trimestre del 2023 ha tancat amb 606 denúncies per violència de gènere, un 4% menys (-25) respecte al quart trimestre del 2022. Interanualment, la xifra de denúncies s'ha incrementat notablement (+15%; 79 més). Aquest és el quart trimestre consecutiu amb els nombres de denúncies més elevats des de 2013.

L’Observatori comarcal ha publicat una nova edició de l’informe Dades trimestrals de Violència contra les Dones, l’únic d’aquestes característiques en l’àmbit comarcal.

D’acord amb les dades recollides per l’Observatori, durant aquest trimestre es van iniciar 125 ordres de protecció, de les quals van ser denegades el 51,2%. S’han adoptat el 48% de les ordres de protecció als partits judicials de la comarca. A la comarca del Vallès Occidental, la proporció d’ordres de protecció denegades és superior que la de la província de Barcelona (53,1%), però lleugerament inferior a la del conjunt de Catalunya (50,3%). La denegació de les ordres de protecció en l’àmbit català continua sent notablement superior a la del conjunt de l’estat (30,3%).

Es van iniciar 20,6 ordres de protecció per cada 100 denúncies presentades. El nombre d’ordres de protecció iniciades s’ha reduït respecte al trimestre anterior (-4,6%), tot i que es mantenen les xifres elevades dels darrers trimestres.

A la comarca, el 42,8% de les resolucions dels procediments judicials acaben en sobreseïment provisional. Els procediments que finalitzen en sentència condemnatòria representen el 15,8%, amb una proporció més elevada que els trimestres d’anys anteriors. Aquest pes de les condemnes és superior que el de la província de Barcelona (6,5%), que el del conjunt de Catalunya (8,6%) i que la mitjana espanyola (15,2%).

Addicionalment, ahir, 20 de juny, es va dur a terme el Plenari Comissió Tècnica Comarcal de la Xarxa per a l’abordatge de les violències masclistes. Van assistir un total de 30 membres que integren la comissió provinents d’ajuntaments de la comarca, Serveis d’Informació i Atenció a les Dones (SIADs), dels Serveis d’Intervenció especialitzada (SIEs), de les Unitats de proximitat i d’atenció a la víctima de Mossos d’Esquadra, de Salut (Mútua de Terrassa i Parc Taulí), representants d’entitats (Creu Roja, Actua Vallès), Diputació de Barcelona i Fiscalia de Terrassa i Sabadell.

L’informe de Dades anuals de Violència contra les Dones s’ha presentat per tercera vegada en aquesta Comissió, un context idoni per facilitar les dades judicials i d’atenció contra la violència masclista als i les professionals que treballen directament amb les víctimes i que poden aportar informació real i necessària per poder interpretar-les.

A banda de l’Informe de l’Observatori, es va parlar del sistema d’atenció i resposta integral a dones i als seus fills i filles i dels circuits a nivell local, del protocol comarcal de comunicació institucional en cas de violències masclistes i de la creació del grup de sensibilització i prevenció de matrimonis forçats i es va emplaçar als membres que ho consideressin a participar en aquest darrer grup.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail