Buscador per paraules clau
23 gener 2023

44 empreses de la comarca participen en activitats per incorporar la fabricació additiva a la seva producció

El Consell Comarcal ha impulsat durant l’any 2022 un projecte experimental per apropar la tecnologia de fabricació additiva o impressió 3D a les PIMEs del Vallès Occidental amb la col·laboració del CIM UPC i l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC de Terrassa. Ha comptat amb la participació d’empreses diversos sectors d’activitat, amb l’objectiu d’explorar o conèixer noves solucions i aplicacions innovadores a diferents reptes productius a partir de diferents activitats de divulgació, assessorament expert i formació especialitzada.

En l’àmbit de la divulgació, s’han desenvolupat entrevistes in company, per donar a conèixer les avantatges competitives i les característiques de la fabricació additiva en el desenvolupament de nous productes o en el model de negoci. Paral·lelament, també s’han realitzat visites a espais de referència com són les empreses proveïdores HP (centre d’excel·lència de fabricació digita on es va poder conèixer la tecnologia HP Multi Jet Fusion) i Renishaw (Empresa tecnològica de referència en fabricació additiva metàl·lica). Per últim destacar un informe de les darreres tendències presentades a la Fira Formnext realitzada a Frankfurt del 15 al 18 de novembre.

Els assessoraments experts s’han realitzat en el marc d’un treball col.laboratiu basat en la triple hèlix que ha implicat empreses, universitat i el Consell Comarcal. Han participat 10 Pimes de la comarca i 13 joves estudiants del Grau d’Enginyeria de Disseny Industrial i Desenvolupament del Producte, de  l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT) de la UPC de Terrassa, per realitzar el desenvolupament de productes a través de la impressió 3D. L’acompanyament de 20 hores de durada, ha inclòs la realització de sessions de treball conjunt per a la conceptualització del repte, la ideació, el disseny i les iteracions per a la validació funcional dels prototips desenvolupats.

Segon curs
Visita a HP
Visita a Renishaw

Finalment, per tancar el projecte, es va realitzar una formació especialitzada en formació additiva metàl.lica de 12 hores de durada, desenvolupada en l’espai UAB Open Labs de la Universitat Autònoma de Barcelona, va comptar amb 13 participants de diferents empreses que han pogut aprofundir en les característiques i processos específics d’aplicació de la tecnologia d’impressió 3D metàl·lica per a PIMEs industrials.

Aquest projecte ha comptat amb el suport i finançament de la Diputació de Barcelona i el servei d’Ocupació de Catalunya.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail