El City Loops és un projecte en desenvolupament del Programa Marc Horizon 2020, iniciat l’any 2019 i en marxa fins al setembre de 2023. Amb la participació de 28 entitats de 8 països europeus, es porten a terme iniciatives demostratives en 7 ciutats: Apeldoorn (Països Baixos), Bodo (Noruega), Mikkeli (Finlándia), Hoje-Taastrup i Roskide (Dinamarca), Oporto i Sevilla. El projecte té com a finalitat generar coneixement, eines i referències pràctiques relacionades amb el tancament dels fluxos de material urbà i recursos: residus orgànics alimentaris i materials de la construcció i sòl.
El Vallès Occidental hi participa com a territori per a la replicació d’experiències, eines o pràctiques amb bons resultats, a través del Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Centre Tecnològic LEITAT. També hi participen com a ciutats replicadores la ciutat de Múrcia, Espoo (Finlàndia) Gant (Bèlgica), Torres Vedras (Portugal), Praga i Viena. Està liderat per ICLEI- Governs locals per a la sostenibilitat, impulsora de la Declaració Europea de Ciutats Circulars, signada fins al moment per 68 ciutats i regions, entre elles el Vallès Occidental.
Coneixent models aplicats a Europa
Aquesta tardor, en el marc de les visites d’estudi organitzades en el projecte, representants tècnics del Consell Comarcal han tingut l’oportunitat de conèixer de prop les pràctiques de circularitat impulsades en Apeldoorn (Països Baixos) i Oporto (Portugal), en els àmbits de la construcció i de la prevenció i gestió dels residus orgànics.
Apeldoorn està realitzant una experiència pilot en un carrer construït als anys 80 amb molts elements de formigó. L’acció planteja el disseny circular i la reconstrucció. En aquesta experiència, la incorporació de principis de circularitat en la contractació pública també ha estat un aspecte important, tant pel que fa a la implementació de procediments des de l’ajuntament com pel que fa a l’impuls de noves formes de treballar entre empreses i treballadors.
En el marc del full de ruta de Porto ciutat circular al 2030, que inclou les directrius per al sistema alimentari, es desenvolupen un seguit d’actuacions per promoure la circularitat en la gestió alimentaria i dels bioresidus, amb accions pilot en el sector de l’economia social (hospitals), en el sector turístic (restaurants i hotels), i en barris residencials, reforçant la reducció de la generació de bioresidus, la millora dels sistemes de recollida, i facilitant tant el compostatge com la reutilització en nous productes.