Buscador per paraules clau
22 novembre 2022

L’FP inicial al Vallès Occidental consolida una progressió general en la matriculació de diverses especialitats i una ampliació d’oferta en els Cursos d’Especialització dins els sectors tecnològics i industrials

Dins el marc de la Mesa de la formació pel treball del Vallès Occidental celebrada el dia 17 de novembre al municipi de Rubí, s’ha fet seguiment de l’encàrrec del Consell d’alcaldies de desembre de 2021 per defensar la rellevància i prestigi de la formació professional pel treball, amb els tres principals acords sobre la planificació de l’oferta formativa, el reforç en les infraestructures físiques i humanes per aconseguir una formació de qualitat i en l’orientació professional del jovent, potenciant el treball per les vocacions industrials. Els Serveis Territorials del Departament d’Ensenyament, han presentat el mapa de l’FP inicial al Vallès Occidental, un cop tancades les matriculacions del curs 22/23. Aquest curs s’han matriculat a Cicles Formatius de Grau mig un 96’2% de l’alumnat procedent de 4rt d’ESO, d’aquests el 88’6% han accedit a les especialitats demandades en primera opció. S’ha augmentat l’oferta formativa en 3 grups de Grau Bàsic i quatre grups nous als Cursos d’especialització.

De les dades presentades en destaca el decalatge entre l’oferta formativa i l’alta demanda d’especialitats formatives en Sistemes microinformàtics i Cures Auxiliars d’infermeria. Són especialitats que plantegen un creixement contingut, degut a la impossibilitat de donar resposta a les necessitats de pràctiques formatives de qualitat. Per una altra banda, es reitera un curs més la baixa demanda en aquelles especialitats dels cicles industrials i mecanització, sent fonamentals en l’activitat econòmica de la comarca. També es constata el desajust entre la baixa inserció laboral i l’alta demanda d’inscripcions en especialitats d’Activitats físiques i esportives.

A la finalització de la intervenció s’ha demanat per part dels assistents seguir avançant en l’accessibilitat i intercanvi d’informació estadística , ja que la millora en la qualitat de les dades  permetria una anàlisi integrada del sistema de la FP i el seguiment de l’impacte de les accions en el territori de promoció de certes especialitats.

En el transcurs de la sessió, per la seva banda, el Consell de l’FP de Rubí va presentar la seva experiència de bona pràctica de qualitat, basada en l’acollida d’alumnat en pràctiques d’FP inicial i per a l’ocupació, als diferents departaments del municipi. Es tracta d’una experiència innovadora d’FP-dual que contribueix a l’adquisició de competències professionals, millora de la qualificació professional i l’ocupabilitat d’alumnat en procés d’aprenentatge. Aquesta iniciativa va ser molt valorada pels participants i pels representants del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya.

Durant la jornada també s’ha donat a conèixer l’ampliació amb noves fitxes del catàleg de vocacions industrials.

La Mesa de la Formació pel Treball aplega, com a representants dels serveis de formació i ocupació dels ajuntaments, els Consells de l’FP de Rubí, Sabadell i Terrassa, agents socials i econòmics, EURECAT, la UAB on hi també participen el SOC i el Departament d’Ensenyament  de la Generalitat de Catalunya.

Tornar

Comparteix la pàgina

Facebooktwitterlinkedinmail