S’ha reprès d’aquesta manera el projecte de cooperació que es va haver d’aturar per la pandèmia de la COVID-19. A través d’un reportatge, el Consell ha recollit l’experiència de les persones que han desenvolupat el projecte i com aquest ha impactat a la comunitat de Missirah.
Amb l’objectiu d’avançar en un tipus de cooperació horitzontal, les cooperants vallesanes han treballat conjuntament amb el professorat senegalès de tres escoles diferents localitzades a la regió de Missirah, de la República del Senegal, a l’Àfrica Occidental. El seu treball té com a finalitat impulsar una mida bàsica d’higiene com la de rentar-se les mans perquè al Senegal es té com a costum menjar portant els àpats amb els dits a la boca i l’hàbit de rentada de mans és prioritari per a protegir-se de possibles contagis en temps de pandèmia i al mateix temps, evitar transmissions per via oral d’altres possibles malalties.
Els cooperants han treballat a les escoles impartint amb material didàctic als nens i nenes la idea de netejar-se les mans després de qualsevol activitat amb la finalitat de reforçar la pràctica de la higiene de les mans i sobretot abans de menjar.
En paral·lel a la intervenció directa, el Consell Comarcal també porta a terme un projecte de suport a l’educació secundària a Missirah. Aquest projecte ha comportat la construcció de quatre aules que donen servei a uns 200 estudiants.
Avant de manger je me lave les mains
El projecte de cooperació tècnica i directa “Avant de manger je me lave les mains”, a la comunitat rural de Missirah, al Senegal, es va portar a terme durant els anys 2017 i 2018. Posteriorment, es va haver d’aturar pels efectes de la pandèmia i la impossibilitat de viatjar a la zona per les restriccions vigents els darrers anys.
La intervenció tècnica sobre el terreny permet anar més enllà de les accions de finançament i transferència de recursos materials, per arribar a la transferència de coneixement i la participació directa de la institució en tot el cicle del projecte. La cooperació tècnica, més que qualsevol altra manera de col·laboració entre municipis amb diferents graus de desenvolupament humà i material, és la modalitat que permet un cert intercanvi més obert, recíproc i amb voluntat que hi sigui al mateix nivell entre aquests.
El projecte “Avant de manger, je me lavé les mains”, no pretén interferir en l’hàbit cultural d’aquesta comunitat, sinó generar i consolidar la consciència en la comunitat, però sobretot en les nenes i els nens de Missirah, que rentar-se les mans en qualsevol moment però, especialment sempre abans de menjar, pot evitar moltes malalties infeccioses de caràcter digestives i respiratòries, i per tant, molts problemes de salut. També vol aconseguir la implicació de professionals de l’educació i el voluntariat de Missirah, mitjançant la seva participació activa en el programa d’activitats i l’intercanvi de consideracions i opinions sobre el mètode de treball.