Avui s’ha presentat la prova pilot a l’escola Mas Boadella. Hi ha participat el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental i alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez; el regidor d’Educació de l’Ajuntament de Sabadell i conseller comarcal delegat d’Educació i formació, Manuel Robles; el regidor d’Acció Social i Habitatge, Eloi Cortés; el president del Rebost Solidari, Santiago Fuentemilla; el director de la Fundació EVEHO, Ferran Rodriguez i el director de l’escola Mas Boadella, Francisco Javier Bonilla.
A Catalunya, des de març de 2020, la Llei de Prevenció de les Pèrdues i el Malbaratament Alimentaris proposa reduir el malbaratament alimentari un 50% l’any 2030. Això implica repensar la cadena de producció alimentària i activar mesures per evitar els excedents o distribuir-los, si són inevitables. L’aposta per projectes locals que lluitin contra el malbaratament alimentari unint actors de diferents sectors s’alinea, clarament, amb els ODS 2030 i les agendes europees, nacionals i autonòmiques.
A Sabadell, la prova pilot del Recooperem es realitza a les escoles següents: Escola La Romànica, Escola Mas Boadella, Escola Can Llong, Escola Pau Casals, Escola Mare de Déu de la Salut i Escola Vedruna – Immaculada. El Recooprem es porta a terme gràcies a la implicació de tota la comunitat educativa, l’Ajuntament de Sabadell, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i les empreses de menjador, que realitzen la tasca d’aprofitament col·laborant amb la iniciativa. En aquest cas es tracta de les empreses SERHS, AUSOLAN, Campos Estela i Vostra Cuina.
El president del Consell Comarcal, Ignasi Gimenez, ha assegurat que “aquest és un projecte amb molts agents implicats que tenim un objectiu comú: evitar el malbaratament alimentari i reduir la petjada climàtica al mateix temps que oferim oportunitats a persones que ho necessiten. Sabadell té molt potencial i el fet que es sumi al Recooperem és un salt qualitatiu i quantitatiu pel projecte”.
Des de Sabadell, el regidor d’Educació Manuel Robles afirma que “avui participem en el naixement d’un projecte d’èxit que ja porta 8 anys de vida a través del Consell Comarcal; un projecte que dona una segona vida als aliments i evitarà residus. Ara comencem a 6 escoles i amb l’objectiu de creixer. De fet, aquesta és la llavors i ara hem de regar perquè creixi”.
A les cuines de les escoles és on es porta a terme tot el procés d’aprofitament. El menjar sobrant del dinar que no s’ha arribat a servir es congela en carmanyoles individuals, un cop etiquetat per tal de poder garantir la traçabilitat dels aliments. L’entitat Eveho recull els aliments a les escoles i ho fa amb una bicicleta elèctrica, aportant així un nou element de sostenibilitat al projecte. Es transporten les carmanyoles al Rebost Solidari –on es disposa dels congeladors adequats pel seu manteniment- i es reparteix a les famílies, de nou, amb la bicicleta elèctrica.
El regidor de Drets Socials, Eloi Cortès, assegura que “a Sabadell fem un pas més amb la triangulació amb el tercer sector. Lliguem una necessitat d’aliments, amb àpats no consumits i la inserció laboral per a joves a través d’Eveho. Per tant, celebrem aquesta iniciativa i estem segurs que serà molt profitosa”. Les famílies beneficiaries del projecte són les que es detecta des del Serveis Socials municipals que tenen una necessitat, bé per la seva vulnerabilitat o per la seva situació social.
Des del Rebost Solidari, Santiago Fuentemilla explica que “des del Rebost veiem totes les possibilitats que aquest projecte té i a mesura que anem caminant podrem veure quin pot ser el seu abast. Tenim coneixement sobre el terreny i creiem que això pot ajudar al desenvolupament del projecte”.
Per la seva banda el director de la Fundació EVEHO, Ferran Rodriguez, explica que des de la Fundació es treballa amb “itineraris d’oportunitats que viuen al carrer, joves molt motivats per la feina i amb ganes d’emancipar-se. Amb aquests joves fem un treball d’acompanyament, de formació i en aquest període, abans de trobar una feina, creiem que podien també realitzar tasques de voluntariat, com la que ara fan, recollint amb les bicicletes elèctriques el menjar a les escoles i portant-los al Rebost”.
Des de l’escola es veu el projecte com una oportunitat, tal com ha explicat el director de l’escola Mas Boadella, Francisco Javier Bonilla, qui ha acompanyat els representants municipals en una visita a la cuina de l’escola per conèixer in situ com es porta a terme l’aprofitament del menjar.
El Recooperem , un projecte consolidat i reconegut
És a les escoles on neix el projecte Recooperem, una iniciativa de prevenció del malbaratament alimentari i de reducció de residus, amb l’objectiu de donar una oportunitat als aliments, especialment a tots aquells aliments cuinats que són saludables i que són de qualitat. És una iniciativa d’acció social i de cohesió social ja que busca redistribuir i reintroduir nous aliments per a que es consumeixin entre la ciutadania, especialment entre aquelles persones que es troben en situacions de vulnerabilitat social i econòmica. I és també una iniciativa que té un impacte positiu de reducció de residus evitant la generació de residus de matèria orgànica sense cap ús si no es recupera. També disminuint el consum energètic.
Aquest projecte va néixer l’any 2014 arran del treball realitzat pels equips d’atenció social bàsica dels municipis de la comarca. Es va constatar un increment important de situacions de pobresa energètica i pobresa alimentària, amb la necessitat de realitzar derivacions als bancs d’aliments locals. La majoria de bancs d’aliments disposa d’aliments secs, però no poden oferir menjar ja cuinat, saludable i de qualitat.
Des dels seus inicis el 2015 fins al dia d’avui, es realitza en 12 municipis de la comarca i compta amb la implicació de més de 46 escoles, 16 empreses de restauració o hostaleria i 12 entitats socials.
El projecte es desenvolupa a nivell local creant circuits d’aprofitament i de redistribució gràcies a la participació de molts agents i de la ciutadania. El Consell Comarcal és l’agent que lidera el projecte i coordina la seva implementació i funcionament als diferents municipis. Els ajuntaments també són agents principals ja que s’encarreguen d’organitzar els circuits i de fer un seguiment del projecte des de prop. A les cuines, seguint un procediment de traçabilitat que s’ha pautat amb el Departament de Salut, es preparen tapers amb el menjar sobrant que no s’ha servit i que s’ha mantingut amb les condicions i temperatures adequades. Posteriorment una entitat social s’encarrega de fer-ne la recollida i distribució.
Fins a final de 2021 s’han recuperat i redistribuït més de 52.000 menjars cuinats, arribant a més de 3.000 famílies vulnerables i evitant generar més de 20.000 quilos de residus orgànics i evitant, per tant, la seva petjada climàtica
Expansió del projecte
El 2022 serà l’any de l’expansió del Recooperem al Vallès Occidental i esperem que també es pugui replicar a altres territoris. D’una banda d’inicia el projecte en empreses privades que tinguin un servei de menjador per a tot el personal. Així mateix, s’està treballant a la mateixa línia amb hospitals de la comarca. També es preveu la incorporació de noves entitats socials com a cooperatives, col·lectius activistes, grups joves, etc. D’altra banda, es compta amb una nova aplicació informàtica que permet consolidar totes les dades del projecte i digitalitzar la informació des de les cuines fins a les entregues. Això permetrà una millora de la tasca diària de les persones que participen al projecte i un major control sobre la traçabilitat dels aliments.
I també, com a Sabadell, s’incorpora el transport sostenible, amb bicicletes elèctriques de càrrega en una prova pilota a Castellar del Vallès i Palaus-solità i Plegamans, que puguin servir per fer els lliuraments.